Posts

Kota kinabalu...aku datang

Image
Alhamdulillah ....
Pertama kali dalam hidup diberi peluang untuk menjejakkan kaki ke bumi kenyalang ni...
Kotakinabalu..
Suatu tempat yang tidak asing lagi bagi rakyat semenanjung ni....
Aku je yang masih belum berpeluang untuk menjejakkan kaki sehingga panggilan kerja telah membawa aku kesini..
Tugasan bagi menghantar penghuni di tempatku yang telah berpuluh tahun terpisah dari keluarga juga anak-anaknya sendiri...
Aku bersama sahabat baikku yg juga merangkap kakak bagiku memulakan perjalanan untuk ke sana...
Dari Melaka kami bertolak ke kuala Lumpur International Airport dihantar oleh kenderaan jabatan bagi memulakan tugasan kami..
Dari KLIA kami bertolak ke Kota Kinabalu Airport....
Sebaik menjejakkan kaki kami di sana ramai ahli keluarga penghuni telah menunggu untuk membawa penghuni pulang...pelbagai reaksi yang kami terima..termasuk sesih,suka dan juga duka dari mereka...
Kami dibawa menetap sebuah hotel bajet berhadapan pasar filipina..dikenali sebagai sinsuran...
Masa kami x pa…

Mandi manda Sagil

Image
Kisah semalam...
Mula2 nak pergi kenduri sekali en.somi dah x jumpa mana kad kendurinya..
Disebabkan kitaorg x tau rumah kenduri maka kami pun tukar agenda...Naik lebuhraya menuju tangkak...turun la kami ke air terjun sagil..
First time bawa anak mandi kat situ..teruja sgt la si abang tu ha...
Adik melalak x nak duduk dalam air ..
Hu.hu.hu....
Takut la sgt si adik ni kan...Sayangnya x dpt duduk lama sebab hujan dah mula turun...
Yang bestnya sekeping ni ja gambaq yg sempat ambil..
Adussss...Tunggu next projek la plak...kita prepare betul2 tau..

Kecemasan

Image
Ceritasemalam...Balik kerja akak sibuk mengemas asbabnya malam nanti jam 9.00 malam akak nak attend kelas shaklee dalam telegram..
Sudahla berapa hari tertinggal kelas dek kerana telegram akak buat hal..Siap semua kerja akak pun mula nak susukan si kecil humayraa..
Bila dia nyusu akk pegang nk tengok telinga...
Tetiba dia tolak tangan akak..
Haishhh......kenapa telinga adik sakit ke????Sekali akak paksa juga pegang kepala then tengok telinga dia..
Allah banyaknya kuping keras macam nanah yang dah kering.Menggigil satu badan ummi nak weh...
Terjerit2 ummi panggil aby dekat depan suruh tengokkan lagi sekali.. Nah memang betol nanah..
Mengucap panjang ummi..Pakai je baju yang ada terus pergi kecemasan hospital melaka...Nasib baik x lama ummi menunggu...
Doktor ckp telinga adik maybe kena jangkitan sebab dia batuk dan selsema yang agak lama..atau mungkin juga dia masukkan barang..
Nasib baik ummi cepat bawa katanya..
Bahaya sekiranya dibiarkan.... Kesannya boleh merosakkan gegendang telin…

Detox parasit dengan shaklee

Image
Parasit!!!!Wow dengar nama pun kita dah risau kan.
Parasit ni bukan sejenis penempel ka...menempel ikut suka hati dalam badan kita dan tu susah pulak nak dibuang kan.Parasit ni la organisma yang masuk ke dalam tubuh kita (sudah la masuk pun x diundang )hidup pulak sambil makan nutrien badan kita dah tu tinggalkan toksin pula kepada tubuh badan kita..Menyusahkan hidup kita betul kan.Parasit tu mcm na plak ye ..Saya bagi contoh je yg suka sangat dok berkumpul dalam badan kita ni yang paling banyak cacing la.Pelbagai spesis cacing ada yang gemar menyerang usus,menyerang otak seperti cacing grlang,cacing tambang, cacing dalam ikan mentah (buat penggemar sushi atau makanan mentah )Nak hilangkan macam na plak parasit degil ni dalam badan!!!Shaklee dengan ini mempelkenalkan detox parasit..set lengkap untuk detox semua parasit jahat dalam badan kita.Macam na kita nak mula set detox ni. kita boleh mulakan dalam tarikh atau bulan islam seperti dibawah⬇⬇⬇⬇šŸ›Dimulakan di sekitar bulan purnama (te…

Esp shaklee dan kelebihannya

Image
Alhamdulillah diberi ruang dan peluang untuk berkongsi kebaikan satu satunya produk yang super best dari shaklee..Energizingsoyprotien dan kelebihannya1. Dilengkapi dengan unsur kalsium untuk mengelakkan kerapuhan tulang kerana serbuk soya yang tidak bersifat keasidan.2. Membekalkan tenaga berterusan yang bertahan selama beberapa jam 3. Memberi rasa kenyang bagi individu yang dalam proses mengurangkan berat badan4. Membantu menjadikan kulit lebih berseri dan menganjalkan kulit/awet muda kerana protein penting untuk kulit.5. Meransang regenerasi kulit dan otot, mengurangkan kedutan.6. Memberi tona warna kulit yang sekata7. Membantu menghilangkan parut jerawat di muka, menjadikan kulit muka halus dan gebu8. Protein yang lengkap
(mengandungi 9 asid amino yang penting untuk fungsi badan)9. Diperkaya dengan 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral10. Rendah lemak, tanpa kolestrol11. Diproses pada kadar suhu rendah dan menjaga kualiti protin yang tinggi12. 1tin 850g dihasilkan dari 30kg kcg so…

Cerita masak lemak pisang

Image
Al kisah bermula pagi tadi...Bila mak jiran depan rumah akak tanya makan x masak lemak putih pisang.Haa...masak apa tu!!!
Biasa akak ni org utara kan makan kari pisang dan memang x pernah makan.Gigih la mak jiran akak tu masakan..
Balik dari shopping barang dapur dekat Mydin MITC tadi terkejar2 akak bersiap nak masuk kja ptg tadi.Mak jiran akak pun bagi la semangkuk masak lmak putih pisang siap dengan sup ayam dekat anak2 akak..Akak pun apa lagi..nasi x masak pun habis akak hirup masak lemak pisang tu. Sedap rupanya patutla dpa kata mak mertua lalu pun x nmpk kan..Ha..sdap pnya pasai akak lupa nak snap picture masak lmak pisang yang sdap tu..
Terima kasih mak cik sedap sgt mak cik masak tau...
Alhamdulillah rezeki hari ini.Pic ni akak ambil dekat en.google..
Hak milik : leyanita craft studio

Arissa dan rotinya

Image
Al kisah anak dara akak yang sorang ni.Bila jarum minyak dah sampai E maka akak pun kena la bergegas ke stesen minyak pagi ni.
Bawa pula si kecil manis sorang dalam kereta ni.
Sampai petronas boleh pula dia ckp "lapaq".."lapaq"...Maka ummi pun belikan la si kecil ni roti krim jagung bersama air kotak dutch lady yang super duper sedap.Sekali bawa kereta ummi pandang habis digigitnya semua kerak2 tepi roti ditinggalkan krim je..
Sapa la nak mkn krim saja  nak ooi...
Paksa makan pun dia x nak..
Patut la roti keping kat rumah habis gigit kerak tepi dia buang tong sampah.#anakshakleeummi
#anakbijak
#nurarissahumayraa